Povratak

Kruljenje u želucu | Gastrointestinalne bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa, kujicu mješanku staru 9 godina. Primjetila sam nekoliko puta u različitim intervalima da joj krulji u želucu i to dosta glasno. Kad se to događa ne želi jesti, neki put pokunjeno leži na svom mjestu, ali i prihvaća odlazak u šetnju. Probava joj je inače normalna, jede klasičnu suhu hranu za starije pse. Ako mi možete pojasniti zašto se to događa, šta ja mogu u tom trenutku napraviti da joj olakšam tegobe te da li trebamo promjeniti hranu? Zahvaljujem na odgovoru i pomoći. Jasna

O: Uzroci zvučnih promjena povezanih s probavom mogu biti različiti - glad (dug vremenski period između obroka), gastritis, enteritis, paraziti, disbalans bakterijske flore,...
 
Gastrointestinalne bolesti uključuju poremećaj koji pogoršava probavu, apsorpciju ili prolaz hrane kroz želudac ili crijeva. Želudac i crijeva su dijelovi probavnog sustava kojim upravlja vegetativni ili autoimuni živčani sustav. Sami pokreti želuca su složeni i sastoje se iz pokreta praznog želuca ili pokreta gladi, pokreta fundusnog i pilorusnog dijela želuca te pokreta pražnjenja. Poremećaji pokreta manifestiraju se kao ubrzanje pokreta ili usporenja pokreta s posljedičnim razlikama u brzini prolaska sadržaja kroz probavni sustav.

Povećanje tonusa i pokreta želučanog zida susreće se kod uzimanja hladne hrane ili vode, nepravilne prehrane, upale sluznice i dr. Ubrzanje crijevnih pokreta se javlja kod grešaka u ishrani, naglih promjena vrste hrane, upala različite etiologije. Jedan od uzroka može biti invazija crijevnim parazitima, a najčešći su gliste i trakavice. Unutarnji paraziti oštećuju crijeva, mogu začepiti crijevo, sele se po organizmu oštećujući druga tkiva. Prvo se očituje simptomima od strane probavnog sustava (povraćanje, proljev).
 
Ljubimci koji imaju neke od navedenih zdravstvenih promjena slabije uzimaju hranu, jedu travu (olakšavaju si probavne smetnje) te imaju neke od probavnih smetnji – proljev i/ili povraćanje. Jedenje trave u pasa predstavlja metodu olakšanja probavnih problema koji prate akutnu ili kroničnu upalu sluznicu želuca. Nakon toga pas se vraća u normalu i dalje nastavlja svoje aktivnosti ili rutinu.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimicom obratite svojem veterinaru. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi točno što je posrijedi s njom. U skladu s postavljenom dijagnozom, moći će odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života ljubimice.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr